Як зберегти продукти без холодильника: поради та лайфхаки [ Редагувати ]
Відключення світла під час літньої спеки - ще один виклик, який принесла в наше життя війна. Збереження харчів у цих умовах - справжній квест. Але винахідливі українці вигадують способи. Правила, інструменти та лайфхаки - зібрали наші кореспонденти.
В Ірпені після тривалої спеки ллє, мов з відра. Сильний дощ зірвав плани Тетяни доробити ревізію свого льоха.
- Ідемо я вам покажу свій льох, він врятував нам життя - в перші дні тут сиділи. А зараз продукти рятує, якщо відключається світло.
Після вторгнення окупантів родина лишилася своєї двоповерхової оселі. Зараз Тетяна з онуком живуть у модульному будиночку.
Готуємо на цій плиті, дали мені таку буржуйку.
Уживаний холодильник знайшла за оголошенням в інтернеті. І коли в місті вимикають світло, несуть продукти в льох.
Тетяна, жителька Ірпеня:
Ось такий холодильничок. Ну що вам сказати? Уже чутно, не було світла. Уже чутно. Ось вже вода стоїть. - А морозилка тримає? - Підпирали оцим бутлем. Зараз наче підклеїли цю резинку, то наче як тримає.
Восени Тетяна планує зібрати свій перший від початку великої війни врожай. Для його збереження треба викопати новий погріб, бо в цьому продукти просто померзнуть.
Постійні відключення електроенергії - один з наслідків агресії з боку рф. Електрики в оселях українців немає годинами. Весь цей час холодильники не працюють.
Павло, киянин:
Продукти зберігаються погано, тому що багато немає світла, багато годин. Виходимо якось з положення - акумулятор-інвертор. Якось так.
В режимі без світла розходи на вирощування та зберігання агропродукції суттєво збільшились, каже Валентина. Вести бізнес стало важко.
Валентина, фермер:
Якщо холодильники відключаються, то звісно вже на другий день воно все непридатне для продажу, все викидаємо. Це все наші заробітки, які ідуть в смітник.
Фермери стараються збирати стільки зелені, скільки можна одразу ж продати. Залишки обкладають пляшками з льодом.
Валентина, фермер:
Кладемо між зеленню, але воно бистро розтає, надовго не вистачає.
Набагато довше зберігає холод у морозильній камері підсолена вода, каже одеський інженер Юрій Христензен. Винахідник поділився з нами власним методом підтримки низької температури в холодильнику.
Юрій Христензен, інженер:
Коли вимикають світло, потрібно багато енергії, щоб розтанула вода у цих пляшках. І коли вода розстане, починають розморожуватися продукти.
Оптимально треба брати на два літри води 6 столових ложок солі, каже Юрій.
Потім наливаєте звичайної холодної води, залишаєте зверху 5-7 сантиметрів, бо лід розширюється, щоб не розірвало пляшку, розбулькуєте це все.
Олександр Ільченко, старший продавець-консультант інтернет-магазину:
Можна використовувати термосумки, акумулятори холоду або ось такі автохолодильники, або ізотермічні контейнери. Дуже велика кількість продажів саме зарядних станцій, інверторів, генераторів.
Попит на товари, що виробляють енергію та підтримують холод, постійно зростає, каже Олександр.
Олександр Ільченко, старший продавець-консультант інтернет-магазину:
Просто кладемо акумулятори збоку. До 14 годин зберігає холод. 6 акумуляторів вистачає на одну сумку.
Юрій Миркєєв, заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві:
Я зранку дістаю ці генератори холоду з морозилки, і я їх зразу кладу в холодильник - туди, де в мене швидкопсувні продукти.
Більшість підприємців у Києві, що продають продукти, встановили в магазинах альтернативні джерела енергії - каже Юрій.
Юрій Миркєєв, заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві:
Якщо він не може реалізувати швидкопсувний продукт з підтриманням належної температури, оператор ринку повинен відмовитися від реалізації цих продуктів.
Втім наголошує: літо - пора харчових отруєнь. Радить особливу увагу звертати на термін зберігання продуктів. Не набирати наперед товарів, які швидко псуються.
Юрій Миркєєв, заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві:
Щодо фруктів і овочів - їх треба зберігати в холодильнику. Їх треба зберігати в прохолодному місці Але коли ми бачимо реалізацію кавунів в магазинах - розрізані й плівочкою затягнуті, от бачите, тут реалізуються кавуни цілими й це добре, чого, тому що під цією плівочкою за певних умов може розвиватися сальмонела, і може викликати небезпечну хворобу.
Наші експерти наголошують: продукти зберігають якість не більше як 4 години у вимкненому холодильнику. До двох днів - у повній морозилці. Важливо пам'ятати про це, коли електрики немає годинами.