Бум нових технологій: у США замовлення доправляють роботи [ Редагувати ]
Карантин спричинив бум нових технологій в усьому світі. У столиці Сполучених Штатів замовлення уже зараз доправляють роботи. Самостійно, без участі людини, пересуваючись містом. Дмитро Анопченко бачив новацію.
Навіть ті вашингтонські крамниці, які не закрилися на карантин, переживають зараз не найкращі часи. Тут сподівалися, що прибутки перекриють усі витрати на антисептики і маски, та ще й вдасться заробити. Але марно. Налякані коронавірусом жителі приватного сектора на околиці американської столиці з дому виходять рідко. Тож навіть постійних покупців тут давно не було.
У багатьох крамницях і ресторанчиках і досі можна замовити страви дистанційно і отримати їх з кур'єром - посидіти вже не вдасться. Але роблять це дедалі рідше. Адже американці бояться контакту з людиною, яка доставляє пакунок. І саме тому тут, під Вашингтоном, з'явилося ось це ноу-хау. Маленькі автоматичні всюдиходики, які самостійно - по гео-координатах, - привезуть тобі все необхідне просто під двері.
Безнадійну, здавалося б, ситуацію врятував винахід. Роботи, що їздять зараз вулицями і діють за принципом "Тесли": орієнтуються по гео-локації, об'їжджають пішоходів і вичікують на перехрестях поки проїдуть машини.
Забрати твій пакунок ніхто інший не зможе - робот відкриється тільки замовникові, отримавши код із його мобільного. Навчили їх і ввічливості, у штатах особливо у спальних районах прийнято розмовляти на вулицях - навіть із незнайомцями.
Людям обіцяють перед відправкою кожного замовлення їхнього робота-посланця продезінфікувати перед тим, як завантажити. Самі ж продавці теж щасливі, адже механічні кур'єри не "виходять на перекури", не просять вихідних, приїжджають точно за розкладом, та ще не потребують чайових.
Трейсі Стеннард, власниця продуктової крамниці:
У мене всі замовлення в телефоні, треба просто пакунки завантажити і далі не мій клопіт, система сама відправляє роботів.
Із того часу торгівля пожвавилася. Годинами чекати вдома, доки привезуть свіжий хліб, вино для вечері чи піцу - більше не доводиться, час доставки гарантований. Тиснява на дорогах роботів не лякає, вони здебільшого тротуарами їздять. А ті, хто непокоївся, який то кур'єр до них приїде, і чи не хворий він часом, - умить заспокоїлися.
Трейсі Стеннард, власниця продуктової крамниці:
Ризик, звісно ж, зберігається, адже ми з дому виходимо, залишаємо свої помешкання. Але його значно менше, тому, що з покупцями не ми спілкуємося, а роботи.
Дозвіл на автоматичну доставку влада дала не без побоювань, адже всіма роботами керує не людина, а комп'ютер. А якщо збій? Якщо механічний кур'єр різко під машину виїде і спровокує ДТП? Але перші тижні показали: білі всюдиходи і їздять обережно і правил дотримуються. Люди їх полюбили, але водночас і замислюються: а після карантину як жити? І чи не станеться так, що повертатися до старих часів ніхто вже не захоче і від людей-кур'єрів бізнес тепер зовсім відмовиться?