На Закарпатті бізнесмен вирощує равликів [ Редагувати ]
Незвичайну ідею для власного бізнесу реалізовує закарпатський підприємець. Замість вирощування традиційної для цієї місцини худоби: свиней, корів, овець, він відкрив ферму равликів. Що з цього вийшло, знають наші кореспонденти.
Це ферма равликів не де-небудь у Франції, а в закарпатському селі Нижнє Селище. Михайло їздив за кордон на заробітки. Коли набридло, вирішив зайнятися бізнесом удома.
"Треба піднімати Україну. Це цікаво, народ таке не чув, не бачив, не куштував, свиней вирощують у кожному селі, у кожному подвір’ї, то таке, то вже звичайна справа, а равлики", - каже фермер Михайло Дем'ян.
Спочатку місцеві жителі не вірили в ідею, що ферма равликів може стати прибутковим бізнесом. Мовляв, це зовсім не дивина.
"У нас є равлики, що розводить. На городах так багато, що все їдять, що садимо - капусту, цибулю", - каже мешканка села нижнє Селище Надія.
Михайло розводить незвичайних равликів. У них ніжне м'яке м'ясо і за 10 місяців вони сягають розмірів, до яких дикому равлику потрібно рости щонайменше роки. За сезон можна зібрати урожай до десяти тисяч кілограмів. Компаньйони у нього знайшлися. Під ферму відвели тридцять соток землі
"Їх тут взимку уже не буде, вони взимку будуть уже десь або у Франції, або в Італії, їх там уже будуть куштувати", - розповідає фермер Михайло Дем'ян.
На території ферми висадили спеціальну траву для корму. Особливих умов молюски не вимагають. Головне, щоб було волого і темно. Для цього - встановили систему зрошення і ось такі дерев'яні дошки.
"От це я зараз стою на даху їхньої комуналки, під цими щитами вони ховаються від сонця, від спеки", - каже Михайло Дем'ян.
Хоча фермі всього кілька місяців, про неї вже знають туристи. Тут їм охоче розповідають про тонкощі розведення равликів, користь від їхнього, багатого білком, м'яса. А ще про їхній слиз з омолоджувальним протеїном, який використовують у косметології.
"- Це маленькі чи уже великі?
- Це великі. В їжу вживається тільки оця нижня частина, ця нога їхня".
Туристам вже пропонують спробувати равлика на смак.
"Це рецепт ми придумали самі, "по-закарпатськи" ми назвали, тут входить місцевий сир у склад цього блюда, також входить свіжий сир, спеціальні спеції і грецький горіх, масло вершкове, ну і звичайно м’ясо равлика", - розповідає фермер Світлана Шоваг.
"Ой, ну Боже поможи. Не дуже виглядає, ну ладно. Нічого, смачно. По плотності, як кальмар, за смаком, як курка зі спеціями".
Втім, у фермерів - грандіозні перспективи. Головну "ставку" вони роблять на продаж своїх диво-слимачків за кордон.