Сезон персиків: скільки коштують смачні фрукти, вирощені на Закарпатті [ Редагувати ]
Сезон персиків стартував в Україні! На Закарпатті в селі Бене немає жодної хати, де б не вирощували цей фрукт. І цьогоріч, кажуть місцеві, дерева буквально падають від ягоди.
Та як вплине врожай на ціну фрукту?
Закарпаття. Угорське село Бене, або як його називають…
Єлизавета, жителька с. Бене:
Персиковий рай!
На подвір'ї кожного "порядного ґазди" тут ростуть персикові дерева. І чи не коло кожної хати - міні-стелажі, що ломляться від ароматних плодів.
Еліза, жителька села Бене:
Персики 35 грн. - Всі-всі? - Нє, ето 25, ето 50 грн. Ето персики мої!
Пані Еліза показує шлях на поле. Каже, треба їхати туди, якщо хочемо побачити персикові плантації. А ми, звичайно, хочемо.
Кілька метрів польовою дорогою, і ось вони - персикові сади. Зустрічаємо пані Єлизавету, хвалиться врожаєм.
Єлизавета, жителька села Бене:
Добрий день, які у вас гарні персики. Як цього року вродили? - Цього року, слава Богу, добре. Це другий сорт починає цвіти. Називається "Діксі".
А пан Тиберій кличе нас на екскурсію до себе.
Тиберій Ковач, житель села Бене:
Можна глянути? - Не только можно, а надо посмотреть! Ето сорт такой блейзенг голд, уже кончается ето уже последняя уборка но думаю уже севодня начимнает другой сорт. Ето блейзер, севодня будем ещо собірать, видите. Ето здесь золотой звезди сорт. Етот через неделю полтора уже.
У саду - п’ять різних сортів персиків. Їх чоловік вирощує вже 30 років. Має маленький розплідник.
Тиберій Ковач, житель села Бене:
Один, два, три… не знаю, потому что всегда усаживаю новий.
Цього року перший урожай почали збирати ще 3 тижні тому. Попри примхи погоди, персиків удосталь, плоди соковиті. А все тому, що всією сім'єю працюють цілий рік.
Тиберій Ковач, житель села Бене:
Ето весенняя помойка синим камнєм - ето 20 марта когда обрежем дерево ниткой обезательно ето нада всьо забризговать. Невредит ничиво, а вообще ми біо виращиваем персики не бризгаєм, лдин раз бризгаєм против блох. І всьо. Ето і детям всем можна кушать.
Чоловіки збирають плоди, а жінки сортують.
Лайф Ціція Зазускі, жителька села Бене:
Складаю окремо маленькі, окремо великі, також окремо персики м'які. Подивіться, які вони гарні, а запах!
Врожай Тиберій відвозить на оптовий ринок у Мукачеві. Каже - багато за нього не просить. Здає персики від 15 до 30 гривень за кілограм. Усе залежить від сорту та розміру плоду. Як же вибрати смачний, солодкий і соковитий персик, секретом діляться місцеві.
Тиберій Ковач, житель села Бене:
Что спелий видно на персике то вокруг уже пожелтет, здесь тоже пожелтеєт, тогда персик готовий. Но канешно і мякий.
На прилавках ринків персик дорожчає. Ціна закарпатського - від 45 гривень. Ну, а плодоноситимуть дерева ще близько місяця. Та чи впаде ціна на фрукт? Продавці кажуть, найімовірніше - ні.